MADRID – Uit een recent onderzoek is gebleken dat het Spaans de op een na snelst gesproken taal ter wereld is. Beginnende Spaanssprekenden weten dat het leren van deze taal niet altijd even makkelijk is en als men de taal dan toch een beetje beheerst komt het probleem van een gesprek beginnen maar nog meer een gesprek volgen. Spanjaarden spreken over het algemeen snel maar is dat ook jouw mening over het Spaans?

Uit dit uitgebreide onderzoek is gebleken dat het Spaans uit de 17 onderzochte talen van 9 taalgroepen op het Japans na de snelst gesproken taal is. Daarbij werden meer dan 170 personen opgenomen (met 15 gesproken teksten) en onderzocht waarna men via een ingewikkelde formule kon achterhalen welke taal het snelst is.

Uit het onderzoek blijkt dat elke taal zijn ritme en snelheid aanpast aan de mate van efficiëntie. Die talen waarvan de lettergrepen kleinere delen van informatie condenseren (een eenheid die bekend staat als ‘bit’) lijken de neiging te hebben om zeer snel te worden verzonden, inclusief vele lettergrepen per seconde. De meest efficiënte talen daarentegen die in staat zijn meer ‘bits’ met het minste aantal lettergrepen te communiceren, doen dit langzamer en trager. Ze hebben geen haast, ze hebben het ook niet nodig. De talen Japans en Spaans hebben dat wel.

De rangorde is volgens de onderzoeksresultaten als volgt: Japans, Spaans, Baskisch, Fins en Italiaans gevolgd door Servisch, Koreaans, Catalaans, Turks, Frans en Engels. Onderaan de lijst staan de langzaamste talen, te weten Duits, Hongaars, Cambodjaans, Kantonees, Vietnamees en Thais.

Wat vindt jij? Klopt dit onderzoek een beetje? Nu zullen wellicht niet veel lezers het Japans spreken maar wel het Spaans. Welke problemen heb jij meegemaakt tijdens het leerproces van het Spaans? Vindt jij ook dat het Spaans (incl. Baskisch en Catalaans) een snelle taal is?

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl.